B.B. Mischa

bb-kopie

Het was in 1988. Ik werkte als jongste bediende bij de Leekster Courant. Het zusje van mijn vriendin had een schoolvriendje die 16 jaar oud was en waanzinnig mooi op de gitaar kon spelen. Hij woonde in het Westerkwartier, het land van de Leekster Courant.

We kwamen elkaar soms tegen en dan vertelde hij dat hij een idool had. B.B. King. Die was toen – net omgekeerd – 61 jaar. Ik dacht, dat is een mooi verhaal voor in de krant. Een 16-jarige jongen van het Groninger platteland die een 61-jarige bluesman als groot muzikaal voorbeeld heeft.

Ik dacht, ik regel een ontmoeting. Ik wilde als jong verslaggever de wereld verbeteren, dus zo’n treffen met B.B. King – toen al volgens de krant de man van de duurste en meest prestigieuze blues-acts ter wereld – zou niet heel ingewikkeld moeten wezen. Netwerken bestond nog niet, maar ik had een telefoonnummer van ene Jacob Bolhuis. Dat was de Mojo-man in Groningen. Hij moet iets hebben gezegd als ‘kom maar’.

Martinihal, 5 maart.  Kippenvelconcert. Toen het was afgelopen moesten we wachten, lang wachten. Toen mochten we komen, in de kleedkamer. Van B.B. King. Hij zat daar, royaal, vol aandacht. Ik legde uit dat ik de journalist was van de Leekster Courant en dat ik een verhaal wilde schrijven over een 16-jarige fan, uh gitarist die… en dat uuh… Of we een handtekening wilden? Een sticker? Zijn plectrum?

Nee, nee, no. Mischa zei: ‘Het enige wat ik graag wil is heel even samen met u gitaarspelen.’

Dat is er niet van gekomen. Er zaten heul belangrijke journalisten in de kleedkamer, eentje van ’t Nieuwsblad en eentje van de Volkskrant, mannen die ons waarschijnlijk maar lastig, vervelend en storend vonden. Ik mocht nog wel een paar foto’s maken. Daarna moesten we gaan.

Ik had mijn verhaal, het 16-jarige gitaartalent had zijn grote voorbeeld ontmoet. Die 16-jarige is inmiddels bijna drie decennia ouder. Hij speelt nog altijd gitaar. Mischa den Haring – helemaal rechts op de foto – kijk hem eens kijken met zenuwen op dat overbelichte hoofd. Mischa den Haring is nu zelf een van de besten.

Mischa den Haring

 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *