De verkeersregelaar

poolse bruid

Voor mijn huis staat een man.

Hij leunt meestens sigaret rokend tegen de leuning van de brug en houdt het verkeer in de gaten. Veel valt er niet te regelen.

Achter mijn huis, in een oude boerderij, is al weken een theatervoorstelling. Locatietheater. Zo’n dertig voorstellingen, allemaal uitverkocht. Het is een groot succes. De voorstelling is indrukwekkend en zo mooi. De laatste avondkrant noteerde zelfs vijf sterren. Meer kan niet. Ik zou altijd wel zo’n voorstelling achter mijn huis willen.

De man die voor mijn huis staat maakt het allemaal mede mogelijk.

Wie een kaartje kocht, kreeg instructies hoe er te komen. Locatietheater is niet altijd op de logische plek en sowieso zelden naast de deur. In Bedum stonden borden met pijlen die in de goede richting wezen. Er zijn tot dusver geen berichten over spoorloos zoekgeraakten.

Er waren ook andere mensen. Die kochten een kaartje en wisten vervolgens beter. Deze mensen gingen niet de pijlen volgen, maar kenden een snellere weg om er te geraken. Het zijn mensen die nog denken dat sneller per definitie beter is. En dus wilden ze met hun auto over het fietspad.

Maar dan kwamen ze de man voor mijn huis tegen, de verkeersregelaar. Zijn taak is de mensen erop wijzen dat auto’s op fietspaden niets te zoeken hebben. Dat ze moeten keren, helemaal terug en dan de pijlen volgen. Of de instructies op de navigatie.

Ik vraag aan de verkeersregelaar  – ik wil hem een kop koffie aanbieden – of de mensen zijn bijdrage aan de theatervoorstelling waarderen?

Man kijkt me aan. Het hoofd even schuin, onderzoekend. Alsof hij probeert in te schatten of ik het serieus meen, mijn vraag. Zegt dan: ‘Ach, als verkeersregelaar krijg je de hele dag shit over je heen. Dat is hier niet anders.’

Zo is het dus. Wel een theatervoorstellingen op een verrassende locatie willen bezoeken, niet naast de deur, maar de mensen die het regelen de huid vol ziektes schelden… Ben je dan een hufter?

De verkeersregelaar: ‘Zo zijn de mensen…’

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *